Varför är det viktigt att träna och vad händer med kroppen om vi inte gör det?

Rörelse, smidighet, styrka, koordination och balans är viktiga delar som vi lägger grunden till redan som barn. Vi måste under vårt vuxna liv underhålla och belasta detta system för att det ska må bra.



När vi väl rör på oss överbelastar vi lätt
När vi rör på oss transporterar kroppen blod till den muskeln som rör på sig. Blodet ger muskeln syre och andra näringsämnen som den kan behöva. Värmen från blodet gör området smidigt och stimulerar kroppen till påbyggnad så den blir starkare vid nästa påbyggnadsomgång. Ökar man belastningen successivt så hinner kroppen vänja sig. Ökar man belastningen för fort uppstår en överbelastning som kan orsaka skador. Du kan överbelasta dig på flera sätt, det behöver inte vara att du lyfter för tunga vikter. Kanske går du för långt varje gång du tar en promenad eller sitter alldeles för mycket. Vi har alla en förmåga att bli lite övertända och ta i lite väl mycket under en kort tid. Du har inte tränat på flera veckor och känner att nu är det dags att ta i ordentligt. Istället för att ge kroppen en mjukstart kanske du chockar den med ett pass värre än vanligt. Då drabbas kroppen lätt av överbelastning och kroppen säger ifrån genom att det gör ont.

 

Musklerna
Vår kropp består av ca 300 skelettmuskler som alla är byggda för att framkalla rörelser i kroppens leder. Man brukar likna muskeln med en gummisnodd. När den arbetar drar den ihop sig och ju mer elastisk muskeln är desto smidigare går rörelserna. Om musklerna inte får arbeta blir de lätt stela och förkortade. Detta kan i sig leda till smärta men bidrar även till att vi lätt överbelastar våra muskler.

 

Kroppen behöver jämvikt. Musklerna på framsidan måste vara jämstarka med musklerna på baksidan för att vi ska kunna få en bra hållning. Det bästa är om musklerna både fram och bak är elastiska så det går åt mindre energi på att behålla jämvikten och vi kan på så vis undvika skador. Elasticiteten blir sämre ju mindre vi rör på oss och desto mer vi stressar och spänner oss. Det slutar med att musklerna bli stela och förkortade och du kan få en dålig hållning, konstanta smärtor i rygg och nacke eller andra allvarliga men som försvårar det vardagliga livet.

Ett tips när du tränar är att alltid träna motsatt del av kroppen eller muskeln. Tränar du mycket rygg måste du se till att även träna framsidan av kroppen minst lika mycket. Precis som du bör se till att ha en jämvikt på biceps och triceps. Antagonist kallas den muskel som jobbar i motsatt riktning, dvs i motsatt riktning till den muskel du för tillfället tränar eller stretchar.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0