OM KONDITION

Återhämtning och uppbyggnad vid konditionsträning

Detta händer i din kropp

Vid konditionsträning ställs andra krav på kroppen än vid styrketräning. Ett stort problem är all värme som alstras av de arbetande musklerna. När du blir sjuk ökar ämnesomsättningen med ungefär 100% (och kroppstemperaturen stiger), en maratonlöpares ämnesomsättning kan öka med hela 1000% vilket ger en enorm värmeutveckling. Energifördelningen mellan kolhydrater och fett beror på intensiteten vid konditionspasset. Hög intensitet använder mer lagrat glykogen och mindre andel fett, låg intensitet använder en större del av energin från fett.


Så här ska du äta efteråt

Vätske- och mineralbalansen ändras vid ett konditionspass och det är alltså viktigt att fylla på med både vätska och olika salter (mineraler). Lättast intas detta via en sportdryck. Ju högre intensitet desto mer kolhydrater bör du fylla på med. Små mängder protein kan återigen vara att rekommendera då de höjer insulinnivåerna och låter mer glukos transporteras in i cellerna. Rekommenderad mängd är ca. 50g kolhydrater och 10g protein. Större måltid bör därefter intas ca 1 h senare. Det är även viktigt med en s.k. "cool-down" (t.ex. en 15 min lugn promenad) efter ditt konditionspass så att kroppen har möjligheten att återställa sig på ett effektivare sätt.

 


Att tänka på vid konditionsträning

Även om konditionsträning förbättrar syreupptagningsförmågan och ger en generell effekt på hela kroppen så aktiveras inte alla kroppsdelar lika mycket. Tätheten av blodkärl ökar vid konditionsträning men detta sker lokalt i de arbetande musklerna. Om du således inte tränar konditionsträning även med överkroppen så stimuleras inte nybildandet av kapillärer tillräckligt i dessa muskler. En ökad kapillärtäthet förser muskelcellerna med mer syre vilket förbättrar prestationen men även förbränningen av fett som energi.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0