OM FETTFÖRBRÄNNING

Vad är fettförbränning?

Fettförbränning är en process som till stor del styrs av vad du äter och av hur mycket energi du gör av med. I teorin innebär det att för att gå ner i vikt så måste du göra av med mer energi än vad du stoppar i dig. Om man ger kroppen rätt förutsättningar för en optimal fettförbränning så kan man garanterat gå ner i kroppsfett. Måste man då lusläsa kaloritabeller, stirra sig blind på innehållsförteckningar samt väga, mäta och räkna? Slim Jim tycker Nej! Om man istället ger kroppen rätt förutsättningar för en optimal fettförbränning så kan man garanterat gå ner i kroppsfett ändå.

 

Hur gör jag praktiskt för att uppnå optimal fettförbränning?
Optimal fettförbränning är lika med kunskap om hur kroppen fungerar och verkar. För att få en optimal effekt bör man se över tre viktiga parametrar gällande träningen. Dessa parametrar skall naturligtvis även kombineras med en hälsosam kost.

 

Träningsmetoder vid fettförbränning

Vi får väldigt ofta frågan om vilken av metoderna hög- resp. lågintensiv träning som är mest effektiv vid fettförbränning. För att inte riskera förstärka befintliga myter och felaktiga antaganden finns det tre faktorer vi brukar belysa; intensitet, varaktighet och anpassning.


Intensiteten avgör hur stor andel fett respektive kolhydrater som förbränns under en viss aktivitet. Genom att springa (högintensivt) i 60 min förbränner du fler gram fett än om du promenerar (lågintensivt) samma tid. Däremot använder kroppen en större procentuell andel fett som energikälla under promenaden. Ju högre intensitet desto mindre andel fett, men med en i gram räknat högre förbränning.

 


Varaktigheten påverkar vilka energikällor kroppen använder under en viss aktivitet. Vid kortare aktiviteter (upp till ca 20 min.) använder kroppen mest kolhydrater som energi varefter fettförbränningen blir mer effektiv.


Anpassning sker när du under en längre tid motionerar regelbundet. Detta har en tvådelad effekt; 1) Din kropp använder vid träningstillfället en större andel fett som energikälla då syreupptagningsförmågan blivit bättre. 2) Energianvändningen blir effektivare vilket leder till att du förbränner färre kalorier under samma övning. Därför är det bra att alternera med både hög- och lågintensivträning för att bibehålla en hög kaloriförbrukning.


Kom ihåg att det är den ackumulativa effekten som ger synliga resultat. Träna regelbundet för att optimera kroppens förmåga till fettförbränning.

 

Styrketräning, hur hjälper det mig?
Att träna styrka är ett mycket bra sätt att hålla formen, även om man inte förbränner så mycket fett under själva träningspasset. Mer muskler ger en större energiförbrukning och en högre fettförbränning dygnet runt. Mer muskler ger också en starkare och fastare kropp. Du får en bättre hållning och minskar samtidigt risken för förslitningsskador. Ett mycket effektivt sätt att minska i kroppsfett är att kombinera styrketräning med förbränningsträning.

Konditionsträning, hur hjälper det mig?

Bättre kondition ger högre fettförbränning. En bra kondition innebär att du har en bra syretillförsel till dina muskler. God syresättning ökar användandet av fett som bränsle. Spinning och all form utav jymping är utmärkta sätt att träna upp sin kondition.

 

Hur mäter jag min kondition?

Vår puls eller vårt hjärta slår snabbare vid fysisk aktivitet. Då vi inte tränar och bara ligger på soffan och tittar på tv så brukar en normal människa ha en vilopuls på ca 72 slag i minuten. Vi använder vårt eget hjärta för att mäta vår kondition, detta kan vi göra på två sätt. Första är hur snabbt din puls kommer ner till din vilopuls igen efter fysisk aktivitet, dvs hur snabbt återhämtar du dig. Ju snabbare du återhämtar dig desto bättre kondition har du. För det andra så kan du mäta din kondition med måttet att ju lägre vilopuls du har desto mindre behöver ditt hjärta slå vid fysisk aktivitet.

 

Tips för att få en korrekt vilopuls = din kondition. Ta tre dagar i rad där du direkt på morgonen tar din puls. Ta sen ett genomsnitt dvs dela det sammanlagda värdet av dem tre dagarna med siffran 3.

Ex. dag 1 har du 72 i puls, dag tre har du 72 och dag tre har du 74 då blir  din vilopuls 72,6 detta är = din kondition.

 


3. Lågintensiv förbränningsträning

En promenad på morgonen innan man har ätit frukost ger kroppen bra förutsättningar att ta energi från sina fettdepåer. När du vaknar på morgonen är din blodsocker lågt och din insulinnivå är nästan obefintlig. Denna kombination gör att fettet lättare frigörs från fettcellerna och eftersom du inte ätit något än så har din kropp inget annat bränsle än fett att tillgå. Det innebär att en rask promenad innan frukost ger dig en alldeles ypperlig fettförbränning. Dock vill vi belysa att en promenad på morgonen utan något i magen gör att man förbränner fett men samtidigt bryter ner sin muskelmassa. Så om du styrketränar och vill bygga muskler så är det bättre att äta innan morgonpromenaden.

 

Vardags motion hjälper dig mer än du tror!

Leta i vardagen efter tillfällen till mer rörelse. Finns det inte tid till vare sig styrketräning, morgonpromenader eller konditionsträning så finns det alltid andra alternativ. Promenera till jobbet, ta trappan istället för hissen eller någon kvällspromenad istället för TV-soffan. Det viktiga är inte hur du väljer att motionera utan ATT du gör det.

 

 

Snabbare resultat med kosttillskott
Vetenskapen berättar för oss hur kroppen fungerar och verkar. Du kan  enkelt påskynda kroppens processer vad gäller fettförbränning och muskeltillväxt. Det våra experter på Slim Jim har gjort är hitta ett selekterat urval och ge våra medlemmar med dem bästa kosttillskotten som marknaden har att erbjuda idag. Du behöver således inte välja i en djungel av olika sortiment. Du kommer uppnå dina fysiska mål snabbare än du anat. Vi har inte bara enstaka produkter utan har även satt samman olika paket som gynnar det du vill uppnå. Vår fettförbränningspaket har blivit väldigt populärt.

Att tänka på vid fettförbränning

Fettförbränning är ett aktuellt ämne i dagens samhälle. Vi vill ofta uppnå snabba resultat och använder oss ut av olika dieter och träningskurer för att snabbt bli av med lite oönskat fett.

 

De flesta av dessa metoder fungerar endast tillfälligt och tyvärr så upplever man en motsatt effekt så snart man slutar. För att komma i form måste man tänka långsiktigt. Genom att vara fysiskt aktiv regelbundet håller man igång fettförbränningen och minskar samtidigt även fettinlagringen vilket tillsammans ger synliga resultat.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0