Nytt pass på FriskusHälsan i höst Yoga kl 7.30-8.30 start vecka 37.


Ordet yoga betyder enhet eller förening på sanskrit. I Indien har yoga praktiserats i uppemot 5000 år - de första historiska bevisen kan härledas tillbaka till ca 2.500 f.Kr. Den första systematiska sammanställningen av yogan som filosofiskt system, Yogasutra skrevs ner av Patanjali 200 e.Kr

I västerlandet började yoga utövas först på 1800-talet. Till en början var det inte så många som övade yoga i våra trakter, men från 1960-talet har intresset vuxit kraftig. Kunskapen om de österländska hälsolärorna har spridits, skaran av anhängare blir allt större och läkarna är mindre skeptiska, även om många forfarande ställer sig kritiska till påstådda läkande effekter.

Ursprungligen var yoga ett helt system för mental och fysisk träning som skapats för andlig utveckling genom balans mellan kropp och själ. Målet är att öka kontrollen över kroppen, skärpa koncentrationen och lugna sinnet.

Första steget inom yoga är att träna olika kroppställningar, andningsövningar och meditation, allt för att nå en högre nivå av medvetande.

 

Kroppställningarna - asanas - löser spänningar i muskler och leder. Det ger ökad smidighet och rörlighet.

Andningsövningarna - pranayama - aktiverar hela kroppen och därmed livskraften, ökar effektiviteten av andningen och lungkapaciteten. På ett djupare plan kan vi även påverka vårt känslo- och nervsystem genom att aktivt påverka andningen med pranayamas.

Meditationen stillar vårt sinne och återställer friden och harmonin. Vad är meditation?

I väst är yoga idag mest känd och etablerad som en mjuk och bara lätt ansträngande form av träning. Det som i första hand uppskattas är att yoga ökar smidigheten och lungar sinnet.

Det som också tilltalar utövaren är den naturliga andningen, stillheten och koncentrationen - att hela tiden låta sinnet vara skärpt på varje rörelse. Känslan av stress minskar och självkontrollen ökar. Att kroppen blir stark och spänstig är ytterligare skäl att utföra yoga.

 

 

Yoga för gravida

Det finns särskild yoga för gravida. Under graviditeten är det viktigt att kunna komma till ro och vila i sig själv. Rörelserna och koncentrationen anses bidra till att medvetandet om kroppen och intuitionen utvecklas, så att kvinnan upplever graviditeten och förlossningen klarare och får bättre kontakt med sitt barn. Regelbunden yoga kan också förebygga ryggproblem och andra krämpor som är vanliga före och efter förlossningen.

 

En stunds avspänning varje dag är viktig under de nio månaderna. Yoga för gravida innehåller kroppsövningar och ställningar, andningsövningar och djupavspänning. I programmet ingår även särskilda övningar som stimulerar bäckenbotten och tar bort spänningar.

 

 

Träningskläder och underlag
När du utövar yoga bör du ha löst åtsittande kläder som du kan röra dig fritt i. Du ska heller inte använda skor utan ha strumpor eller helst vara barfota. Ta av dig armbandsur och eventuella smycken som stör. Yogan utförs på en handduk eller tunnare matta på golvet/marken. Underlaget ska inte vara för mjukt.

 

 

Ordlexikon, "yoga-ord"

Asanas = yogaställningar

Brahman = Det absoluta medvetandet

Dharana = Koncentration

Dhyana = Meditation

Gunas =  De tre egenskaperna, som kan dominera olika människor: Sattva, Rajas och Tamas

Jala Neti = Nässköljning

Jiva = "Det individuella jaget"

Kriyan = reningsprocess, det finns flera olika ex Neti

Pranayamas = Andningsövningar

Pratyahara = Dra tillbaka sinnena från yttre föremål

Rajas = aktivitet, föränderlighet

Yoga = Förening (Där Jiva ska förenas med Brahman.)

Samadhi = Högre medvetande

Sattva = renhet

Tamas = slöhet, övermogna

 

 

En kort sammanfattning

Fysiska rörelser: Yogarörelserna stärker vår kropp och renar meridianssystemet, dvs de energibanor som löper genom kroppen. Parallellt med den fysiska kroppen har alla människor en energikropp som bl a innefattar meridianer och chakras, olika energicentra i vår kropp. När vi utövar yoga aktiveras detta subtila energisystem och en vitalisering och rening startar.

 

Andning: Hur vi andas påverkar hur vi tänker och känner. En medveten djup andning stillar vårt sinne och får oss att bli mer kroppsmedvetna. En stressad och omedveten andning gör sinnet ytterligare rastlöst och splittrat.
En effektiv andning ökar dessutom syreupptagningen och hjälper kroppen att utsöndra avfallsprodukter via lungorna.

 

Meditation: Före ett yogapass stillar vi sinnet någon minut och vänder uppmärksamheten inåt. Under hela passet är vi fokuserade på vår kropp och sinne - hela tiden i nuet.
Yogapasset avslutas med en längre djupavslappning eller meditation. Vi rundar av genom att låta det lugn som uppstår få sjunka in. Att låta sinnet vila i stillheten.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0