Måndag vecka 38 14/9-09

God eftermiddag!

idag var jag på gymmet vid kl 15.00

Körde crosstrainer 10min på en bana som är för uppvärminig som heter INTERVAL och det blev 2.9km och 47kalorier.

Sedan körde jag i maskinerna. idag vart det tungt med få repetioner.


Sen tog jag fram spinningcyklarna för idag är det spinningspass klockan 17-18. och såklart var jag med. Min mamma var också med för det är nått vi försöker göra ihop :)

Spinningpasset är ca. 40min och sedan stretching.



Spinning är i utgångspunkten en gruppaktivitet, men har de senaste åren också blivit mycket populärt inom hemmaträning.

 

Användartips

  • Du får en korrekt ergonomisk sittställning genom att ställa in sätet och styret i korrekta positioner. Undvik en för låg sittställning med kraftigt böjda knän eller en alltför hög position där du kör med sträckta knän. Sitt bekvämt.

  • Om spinningcykeln har fast nav, så var uppmärksam på att du måste använda bromsen för att stoppa svänghjulet.

  • Ha en handduk hängande över styret och torka av svett och fuktighet.




Fysiologiska fakta
Man är betydligt starkare i nedtrampet. Då jobbar fler muskler än under draget upp. För att träna båda sidorna av benet är det viktigt att verkligen fokusera på draget upp.
Håll inte foten still på pedalen, utan arbeta i vristen när du trampar och drar. När du trampar ner – tryck ner hälen. När du drar upp, vinkla upp hälen.Överkroppens muskler tränas inte aktivt vid spinning. Men bra bålstabilitet är viktigt för spinnaren. Så glöm inte att komplettera spinningen med gymträning eller någon form av jympa.Trots att överkroppen tränas begränsat behövs musklerna ändå stretchas efteråt eftersom de arbetar en del statiskt. De kan kännas stela, det är bra att de sträcks ut för att behålla rörligheten. Det gäller speciellt ryggen, eftersom den arbetar länge i ett framåtlutat läge.




Inställningar
Rätt inställning på cykeln är viktigt.
Det känns inte bara bekvämt för rumpa och rygg, det är också viktigt för att du ska få ut mesta möjliga av passet. Dessutom kan
fel sittställning på sikt leda till problem.
De allra flesta ställer tyvärr in spinningcykeln fel, vilket gör att alla inte får ut maximalt av sin timme i spinningsalen.
Ofta är sadeln för låg. Det beror antagligen på att man har den på samma höjd som på cykeln man tog sig till träningen på. Ställer du in sadel och styre efter din längd rättar sig cykeln proportionellt efter dig.

1. Sadeln. Ställ dig vid sidan av cykeln. Ställ in
sadeln så att den är i höjd med din höftkam +/– 5 cm.
OBS – inte höftkulan!

2. Styret. Ska ha samma höjd som sadeln.
För att skona ryggen eller om du har problem med ryggen kan du ha det något högre.

3. Hoppa upp på cykeln. Nu kan du enkelt se om inställningen blev bra. Håll fötterna på pedalerna och trampa ner ena foten i ”klockan sex”. Knät ska då vara aningen böjt – då är sadeln i rätt höjd. Justera annars. Styret. Går även att justera i horisontell led. Du ska
kunna sitta med lätt böjda armar och avspända axlar.


Tryck ned dra upp
När man spinner ska fötterna sitta fast i pedalerna. Tränar du i vanliga jympaskor stoppar du in fötterna i korgarna som sitter på pedalerna. Har du spinningskor knäpper du fast dem i trampan med hjälp av skons clips.Fördelen med att fötterna sitter fast i pedalerna är att du kan jobba i hela trampvarvet och därmed aktivera fler muskelgrupper. På en vanlig cykel trampar du vanligtvis bara ner.




Motstånd – något du lär dig
Vilket motstånd man ska ställa in är svårt att lära ut. Motståndet är inte graderat med någon skala, utan du får känna efter själv. ”Lagom” motstånd är när du kan arbeta med ett jämnt trampvarv.
Motståndet ska inte vara så lätt att du studsar upp och ned. Generellt kan man säga att du hela tiden ska ha kontroll på benen. När du gått på några pass lär du dig vad som passar dig.
Du kan behöva lägga på mer motstånd när du går från sittande till stående, eftersom du är starkare i de stående positionerna.
En vanlig cykel har så kallad fri växel som innebär att pedalerna stannar när du slutar trampa. På en spinningcykel har du en fast växel vilket innebär att pedalerna fortsätter snurra även om du
slutar trampa.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0